Open Monumentendag in Borne op 9 september

Ook Cultureel Podium Bornse Synagoge doet mee aan de Open Monumentendag in Borne.

De synagoge is geopend van 11 tot 16 uur. Daar is de expositie van Hens Runhaar te zien.

Het thema voor het jaar 2017 luidt: Boeren, Burgers en Buitenlui.

Er is een wandeling- en fietstocht uitgezet en u zult een aantal oude gebouwen, die voor de toekomst bewaard zijn gebleven en een herbestemming hebben gekregen, kunnen bewonderen.

WANDELING DOOR BORNE ONDER LEIDING VAN EEN GIDS.

Tijdens de wandeling krijgt u aan de hand van de teksten een goed overzicht van wat Borne u aan typerende panden en plaatsen te bieden heeft, waar de burgers woonden, de boeren hun handel  brachten en de buitenlui hun boodschappen kwamen doen in het dorp Borne. De wandeling begint bij de Bornse begraafplaats om 13.30 uur en duurt ca. 2 uur. Deze activiteit is gratis.

Bij de routebeschrijving ontvangt u daar interessante documentatie.

FIETSTOCHT IN EN ROND BORNE

De fietstocht voert u door de schitterende omgeving van Borne en natuurlijk ook langs de vele bezienswaardigheden zoals: De Bornse beek, boerenerven, de plek van de opgravingen van de Karolingische ruiter, het Weleveld, de Hondeborg, de Mariakapel en nog veel meer.

De fietstocht heeft een lengte van ca. 15 km. Halverwege is een pauze ingelast.

De start is om 10.00 uur aan de Meyershof onder leiding van een deskundige gids.

Natuurlijk is deze tocht ook op eigen gelegenheid te fietsen aan de hand van de uitgebreide routebeschrijving. Ook deze activiteit is gratis.

Documentatie:

Bij de VVV en museum Het Bussemakerhuis is een boekje verkrijgbaar, waarin u uitgebreide documentatie aantreft. Dit boekje, inclusief wandel- en fietsroute kost € 1,00

OPENGESTELDE MONUMENTEN                                                            OPENINGSTIJDEN

Het museum Bussemakerhuis, Ennekerdijk nr. 11 11.00 – 16.00 uur
Cultureel Podium Bornse Synagoge, Ennekerdijk nr. 17 11.00 – 16.00 uur
De Doopsgezinde kerk, Ennekerdijk nr. 31 11.00 – 16.00 uur
De oude kerk, Oude Kerkstraat nr. 2 11.00 – 16.00 uur
De toren van de oude kerk, Oude Kerkstraat nr. 2 11.00 – 17.15 uur
Het restaurant Dorset (o.g. huize Elisabeth),  Grotestraat nr. 167 12.00 – 16.00 uur
De R.K. Stephanuskerk, Hoek Stationsstraat/Grotestraat 11.00 – 16.00 uur
Het Spanjaardgemaaltje (o.g. het Watermachientje, Piepersveldweg) 11.00 – 16.00 uur

De toren van de oude kerk is geopend tot 17.15 uur. Wie belangstelling heeft kan om 17.00 uur het beieren bijwonen. (max. 15 personen, aanwezig zijn om 16.50 uur). Het handmatig beieren is een oud gebruik dat in ere is hersteld. Het week-end werd daar vroeger mee ingeluid voor de boeren op het land.

In het Spanjaardgemaaltje is Peter Welles aanwezig in de gedaante van Salomon Spanjaard die vertelt over het begin en de toekomst van het gemaal.

Bij elk momument is een gids beschikbaar.

INFO.

De opengestelde monumenten zijn herkenbaar aan de vlag van de Open Monumentendag.

Bij de VVV in het Kulturhus is uitgebreide informatie beschikbaar. De Open Monumentendag wordt georganiseerd door een werkgroep van de Heemkundevereniging Borne.  Meer informatie via

www.heemkundeborne.nl en www.openmonumentendag.nl