Verslag van de Muzikale Middag in de Bornse Synagoge

Op zondag 6 oktober vond er een bijzondere muzikale gebeurtenis plaats in het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge. Het publiek verzamelde zich in de sfeervolle ruimte, waar na een korte inleiding van Jos Beunders pianist Wim te Groen het podium betrad.
Wim begon zijn optreden met de iconische Nocturne op. 9 No. 2 van Frédéric Chopin. Dit meesterwerk, gecomponeerd tussen 1890 en 1832 en gepubliceerd in 1833, wist de luisteraars te raken met zijn dromerige klanken. De compositie, die zich kenmerkt door een elegante opbouw en een krachtige climax, eindigde met een zachte herhaling van het thema. De emotionele diepgang van Chopins muziek werd door Wim op prachtige wijze overgebracht, wat de bezoekers zeer waardeerden.

Het tweede muziekstuk was het eerste deel van de pianosonate nr. 14 op.27 wat bekend is als de Mondscheinsonate. De componist was al 5 jaar overleden toen de muziekcriticus Ludwig Rellstab deze titel te binnen schoot toen hij op een nacht naar het maanverlichte meer van Luzern keek. Zo is het stuk bekend geworden.

Na dit stuk volgde een eigen compositie van Wim, speciaal geschreven voor de balfolk. Dit stuk benadrukte de nauwe relatie tussen muziek en dans, en zorgde voor een levendige en feestelijke sfeer.

Het hoogtepunt van de middag was het bijna 1 uur durende Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Dit unieke muziekstuk, waarin het thema eindeloos wordt herhaald en telkens op nieuwe wijze wordt ingevuld, bood een fascinerende luisterervaring. De variaties in de muziek — van liefelijke en zachte passages tot krachtige, luide fragmenten en zweverige, transcendente delen — nodigden uit tot reflectie en meditatie. Het publiek liet zich volledig meevoeren door de klanken, en velen gaven aan dat deze meditatie-elementen hun ervaring nog versterkten.
De waardering van de bezoekers voor deze muzikale middag was hoog. Al met al was het een onvergetelijke middag vol muziek, emotie en verbinding, die de aanwezigen in de Bornse Synagoge nog lang bij zal blijven. We kijken uit naar een volgende muzikale ontmoeting in deze bijzondere locatie!